Tottenham Hotspur Stadium.jpg

Tottenham stadium

Sustainable Tottenham Hotspur stadium

NEW Sustainable Tottenham Hotspur stadium

London, United Kingdom | 2016

INTRODUCTION

The Project addresses the issue of major football stadiums in London. The objective is to say that it is possible to design a building for 60,000 spectators, that is part of the district. The Project is trying to find solutions to the implementation of the stadium into an urban block and it’s impact on local area. It will additionally look at the integration of the stadium of a first division football team in the local community and how this venue can cooperate with comunity sports, cultural events, retail and housing. Therefore it will need to adhere to different requirements of public space which will make the structure, atmosphere, habitability and also place for human beings. The final conception should be sports, cultural and residential hub in Tottenham working like a heart for future redevelopmnet for Haringey district. The stadium responds to the spatial, social, demographic and climatic conditions.

 

In summary Tottenham city council is mainly focused on the community and quality of life, housing, public space and on growing all these aspects which make our life comfortable. This is not always in conjuction with the aims of the privately owned club and therefore I would like to find an alternative to thecurrent design stadium is going to be built up.

 

SPORTS CONSTRUCTION SUSTAINABILITY
Sustainable Tottenham stadium. Stadiums are large and expensive constructions. To build them, massive amount of energy, raw materials must be available and the following step is to maintain them in good shape. Sustainability of sports constructions is not only a question of a material or process to build them with. Important sustainability aspects are mainly the functional use, the profitability and success in the course of life, the ability to earn money for their operation. Concurrently, economic and logical use of energy and resources must be taken into account. This concerns natural ventilation aided by recuperation of heat and cooling with the use of reverse air-air pumps, which are efficient and not so demanding in terms of realization, installation and maintenance as heat pumps taking the energy from the earth. Reuse of rain water for the operation of the stadium. Use of solar energy both via photovoltaic cells implemented into EFTE air cushions and for natural heating of beyond the facade spaces by the means of controlled heat gains.

 

SOCIAL ASPECT OF THE PROJECT
The classical stadium is a black hole in the city map, a barrier for inhabitants and becomes live only when a cultural event takes place. The concept of a new Tottenham stadium is to build a stadium for 60,000 spectators integrated into the city urban structure and bringing benefits to the people in the locality, possibilities to use the building and some selected parts thereof daily. The project combines use of the stadium for large events of the city-wide importance making it a profitable construction, which is why it may cut a part of its functioning and give it to the surrounding community. This principle is possible only in a certain co-operation of the city district and the management of the private-held Tottenham Hotspur FC. Due to the behaviour of Haringey, the extent to which it supports the community coexistence and integration of new inhabitants into its structures, the inclination to such a concept seems obvious. As far as the management of the football club is concerned, it must be motivated by the fact that the stadium will be so much of a multifunctional building, which it will be possible to adapt quite quickly to different uses and it will be profitable even when there will be no significant culture event going on.

 

 

INITIAL PROJECT REQUIREMENTS
To satisfy multifunctionality and sustainability requirements the project had to deal with the issue of a football playground of very strict parameters in order to maintain the quality of a Premier League football club. Given the demanding maintenance, which I will discuss below, it was necessary to develop the concept of putting the playground aside, getting a closed roof on days without football matches, not wasting urbanized space around the stadium and not covering the playground which hides it from sun, water and wind avoiding the necessity to invest further into air-conditioning and lights for the lawn to grow. For a good, quality and hassle-free integration of the stadium into the urban block, the classical stadium concept must have been abolished establishing entrance areas on the ground floor level for a non-interrupted flow of people without lost downgrades or useless steps or ramps. The important moment for the stadium to communicate with the surrounding urban structure was to annex functions into the stadium structure supporting the surrounding life both around and within for 24/7, 365 days a year. Functions integrated into the stadium structure are all around the circumference and in the background spaces. The whole stadium is in fact a public building, which may serve the community generating profit. Even in the case when there is no cultural event going on. Local inhabitants and random visitors may use the interior of the stadium for their leisure-time sports activities.